Kukapa meistä ei muistaisi sitä hetkeä, kun saimme lapsena ensimmäisen mitalin yleisurheilusta, hiihdosta tai kalastuskilpailusta? Tai sitä erityistä hetkeä, kun sinut on palkittu pokaalilla pitkäaikaisesta sitoutumisesta tai kovasta työstäsi? Mitalit, pokaalit ja muut palkinnot eivät ole vain metallia, lasia tai muovia, vaan niihin liittyy muistoja, tarinoita ja suuria tunteita. Mutta onko niillä mitään arvoa?

Palkinnot ovat konkreettisia todisteita unelmistamme, haasteistamme ja saavutuksistamme. Ne edustavat ylpeyttä, itsekuria ja intohimoa. Ne ovat olleet osa juhlallista hetkeä, kun olemme seisseet palkintokorokkeella perheen ja ystävien juhliessa ylpeänä menestystämme. Itse muistan hyvin ystävieni lasivitriinit 1980-, 1990- ja vielä 2000-luvun alussakin täynnä hiihdosta, yleisurheilusta, painista ja muista lajeista voitettuja muistoja. Saattoi niiden keskellä seistä erityisiä valokuviakin.

Ajan myötä nämä fyysiset muistot alkavat kuitenkin kerääntyä nurkkiimme. Vitriinit, säilytystilat ja varastot täyttyvät vanhoista palkinnoista, jotka muistuttavat meitä menneistä ajoista ja saattavat yhä herättää vahvoja tunteita. Monille ne ovat menettäneet henkilökohtaisen merkityksensä. Tämä saattaa herättää kysymyksen: ”Mitä tehdä vanhoille mitaleille, pokaaleille ja muille palkinnoille?”

Tässä blogijutussa käsittelemme aihetta laajemmin; mitä materiaalia mitalit ja pokaalit ovat, onko niillä mitään arvoa sekä miten ne voi kierrättää vastuullisesti tai lahjoittaa pois.

Mitä materiaalia pokaalit ovat?

Vielä 1980- ja 1990-luvulla saatettiin jakaa pokaaleja, jotka olivat alpakkaa eli uushopeaa. Uushopea on metalliseos, joka koostuu kuparista, nikkelistä ja usein myös sinkistä. Sitä käytetään usein materiaalina myös ruokailuvälineissä ja koriste-esineissä.

Nykyiset pokaalit ovat muovia tai metalliseosta, joka on maalattu kullan-, hopean– tai pronssinvärisiksi. Pokaalin jalka voi olla puuta, marmoria tai graniittia, mutta usein se on jäljitelmää. Jalan sisällä voi olla esimerkiksi betonia tuomaan pokaaliin painoa ja arvokkuutta.

Ikävä kyllä, uudemmilla pokaaleilla on vain tunnearvoa.

Mitä materiaalia mitalit ovat?

Mitali on muistoksi tai palkinnoksi valmistettu kolikkoa muistuttava metallilaatta, joka voidaan antaa kunnianosoituksena esimerkiksi urheilukilpailuista tai siviiliansioista. Mitali on usein pyöreä, mutta muitakin muotoja esiintyy. Nelikulmaista mitalia kutsutaan plaketiksi. Mitaleja, kunniamerkkejä ja rahoja tutkii numismatiikka eli rahatiede.

Mitalien materiaalina käytetään tavallisesti metallia, joka voi olla esimerkiksi sinkkiseos, messikki, kupari, pronssi, alumiini, muovi tai lasi. Kulta-, hopea- ja pronssimitalit värjätään jälkikäteen näyttämään arvokkaammilta kuin ne todellisuudessa ovat.

Onko kultamitali oikeaa kultaa?

Onko kultamitali oikeaa tai täyttä kultaa? Ei se ole.

Vaikka olympialaisten kultamitali on monen ammattiurheilijan ykköstavoite ja suurin haave, sen kutsuminen kultamitaliksi on harhaanjohtavaa. Itse asiassa, kultamitalit olivat vain kolmissa olympialaisissa oikeaa kultaa; vuodesta 1896 lähtien vuoden 1912 Tukholman kesäolympialaisiin asti. Tämän jälkeen kultamitalit ovat olleet kullattua hopeaa.

Jalometallien määrä on mitaleissa tarkoin säädelty. Olympiakultamitalin tulee olla vähintään 92,5-prosenttisesti hopeaa ja sen tulee sisältää kultaa vähintään 6 grammaa.

Olympiaurheilijalle kultamitali on varmasti korvaamaton, mutta tämänhetkisillä romukullan hinnoilla, mitalin jälleenmyyntiarvo olisi vain noin 550 euroa.

Suomessa eniten julkisuutta sai Matti Nykänen, joka panttasi viisi olympiamitaliansa, joista neljä oli kultaisia. Hymy-lehti yhdessä Suomen urheilumuseon kanssa järjesti kansalliskeräyksen, ja mitalit pelastettiin 220 000 markalla Urheilumuseon kokoelmaan.

Olympialaisten hopeamitali puolestaan on oikeastikin hopeaa, Kansainvälisen olympiakomitean edellytyksellä vähintään 92,5-prosenttista hopeaa. Nykyhinnoilla sen arvo on alle 250 euroa.

Pronssimitali on 95-prosenttista kuparia ja 5-prosenttista sinkkiä. Mitalin sisältämien metallien perusteella sen arvo on noin 2,5 euroa, mikä on vain hieman korkeampi kuin McDonald’sin ”euron juuston”, joka maksaa Suomessa tätä kirjoitettaessa tasan kaksi euroa.

Saako mitaleista ja pokaaleista rahaa?

Kuten todettua, useimmat nykyiset pokaalit valmistetaan muovista tai metalliseoksesta ja mitalit sinkkiseoksesta. Ellet ole maailmanmestaruus- tai olympiatason urheilija, meillä on sinulle huonoja uutisia: urheilumitalisi ja muut palkintosi ovat todennäköisesti arvottomia.

Eivät arvottomia siinä mielessä, että usein niihin liittyy valtavasti tarinoita, muistoja ja suuria tunteita. Mutta jälleenmyyntiarvoa niillä ei ole.

Hyvät uutiset ovat, että useimmat mitalit, pokaalit ja muut palkinnot on kierrätettävissä, jolloin ne tulevat päätymään vastuullisesti kierrätettymä uusiokäyttöön.

Ennen mitalien ja pokaalien hävittämistä voit käyttää verkkolähteitä tai asiantuntevaa arvioijaa selvittääksesi palkintojesi arvon.

Jos sinulla on erittäin harvinaisia tai ainutlaatuisia palkintoja, kannattaa ottaa yhteyttä keräilijöihin ja järjestöihin, jotka voivat auttaa sinua löytämään oikeat ostajat ja saamaan niille parhaan mahdollisen hinnan.

Mitalien, pokaalien ja palkintojen kierrätys

Mitalien ja pokaalien kierrätykseen löytyy useita ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Mitalit, pokaalit ja muut palkinnot ovat henkilökohtaisia ja arvokkaita muistoja, mutta kun ne eivät enää palvele alkuperäistä tarkoitustaan, on tärkeää miettiä ympäristöystävällisiä ratkaisuja niiden käsittelyyn.

  • Metalliset mitalit: Pronssi, hopea, kupari ja monet muut metallit ovat materiaaleja, jotka voidaan sulattaa ja kierrättää useita kertoja ilman, että ne menettävät laatuominaisuuksiaan. Kierrätettäessä ne voidaan muuntaa uusiksi esineiksi, kuten koruiksi, työkaluiksi tai jopa uusiksi mitaleiksi tai pokaaleiksi. Kierrättämällä palkintojesi metallit, säästät luonnonvaroja ja vähennät kaivosteollisuuden ympäristövaikutuksia.
  • Lasipokaalit: Helppo kierrättää lasinkeräykseen. Tämä säästää alkuperäisiä materiaaleja sekä vähentää energiankulutusta ja päästöjä verrattuna uuden lasin valmistukseen. Lasista valmistetut palkinnot murskataan, sulatetaan ja muovataan jälleen uusiksi lasituotteiksi.
  • Muovipokaalit: Vaikka kaikki muovituotteet eivät ole kierrätettävissä, useimmat modernit muoviset pokaalit ovat. Asianmukaisesti kierrätettynä ne toimitetaan muovikierrätykseen, prosessoidaan ja käytetään uusien muovituotteiden raaka-aineina.
  • Uusiokäyttö: Sen lisäksi, että mitalit ja pokaalit voidaan kierrättää materiaalina, niille voi löytyä myös uusiokäyttötarpeita. Vanhoja mitaleja ja pokaaleja voi luovuttaa paikallisilla kouluille, seuroille ja järjestöille, jotka voivat kaivertaa ne uudelleen ja käyttää omissa tapahtumissaan. Opiskelijat ja taiteilijat voivat tarvita vanhoja mitaleja ja pokaaleja osana taideteoksiaan tai korujaan tai muissa taide- ja askarteluprojekteissaan. Uusio- ja hyötykäytössä ei ole rajoja, joten kannattaa kysyä esimerkiksi paikallisesta Facebookin roskalavaryhmästä tarvetta vanhoille palkinnoille.

Vanhojen mitalien ja pokaalien hyötykäyttö

Vanhat mitalit ja pokaalit ovat hankala sisustuselementti, mutta palkinnot voivat olla muutakin kuin kaapissa pölyttyviä muistoja. Voit tarjota niille myös kekseliään ja ympäristöystävällisen tavan antaa arvostusta.

Ovenkahva

Suuret, komeat pokaalit voidaan muuntaa upeiksi ovenkahvoiksi tai kaapin vetimiksi, jotka tarjoavat keskustelun aiheita vieraillesi.

Rintakoru tai korvakorut

Pienet mitalit tai niiden osat voidaan muuntaa upeiksi koruiksi. Liimaa tai kiinnitä mitali rintakorupohjaan tai korvakorukoukkuun, ja sinulla on hetkessä ainutlaatuinen asuste.

Kirjanmerkki

Vanhat mitalit, erityisesti ne, joissa on värikäs nauha, ovat täydellisiä kirjanmerkkejä. Mitalista luotu kirjanmerkki ei ole vain käytännöllinen, vaan lisää myös ripauksen yksilöllisyyttä lukuhetkeesi.

Valokuvakehys

Kiinnitä vanhat mitalisi valokuvakehykseen ja liitä muistoon valokuva menestyksellisestä hetkestäsi. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Seinäkoukku tai -ripustin

Muokkaamalla pienestä pokaalista tai mitalista syntyy kätevä koukku tai ripustin seinälle esimerkiksi avaimille, koruille tai muille kevyille esineille.

Lampunvarjostin

Suuremmat pokaalit, joissa on hienoja yksityiskohtia, voidaan muuntaa lampunvarjostimeksi. Yhdistettynä tyylikkääseen lampunjalkaan ne voivat toimia keskustelunavaajina ja tehdä sisustuksestasi hienostuneemman.

Pidike tai säilytysratkaisu

Pokaalin maljaosa voi hyvin toimia säilytysratkaisuna monille esineille, kuten sormuksille, koruille ja muille pientavaroille. Samalla tavoin mitalien nauhoja voi käyttää esimerkiksi avainten ja muiden esineiden ripustamiseen.

Muistoesine

Monissa pokaaleissa on muistolaatta, jonka voit irroittaa ja liittää muisto- tai leikekirjaasi, kehystää seinälle tai säilyttää sitä muistojesi laatikossa. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa säilyttää muistojasi.

Yhteenveto

Erilaiset mitalit ja pokaalit kantavat mukanaan paitsi saavutuksia, myös monenlaisia muistoja. Vaikka ajan kuluessa palkintojen merkitys voi muuttua tai haalistua, vanhoja pokaaleja, mitaleja ja muita palkintoja ei tarvitse jättää pölyttymään kaappeihin. Useimmiten kyse on vain uuden näkökulman löytämisestä.

Useimmiten mitalit ja pokaalit on valmistettu arvottomasti metalliseoksesta, jolla ei ole jälleenmyyntiarvoa. Tarjoamalla palkintoesineesi lahjoituksena tai uusiokäyttöön, voit tuoda iloa ja inspiraatiota muille.

Kierrättämällä vanhat palkintosi tarjoat niille mahdollisuuden syntyä uudestaan toisessa muodossa, säästät luonnonvaroja ja vähennät kaivosteollisuuden ympäristövaikutuksia.